Kosten glas plaatsen

Als je je huis energiebesparender wilt maken, of je hebt een ouder huis gekocht die aan renovatie toe is, dan is het vervangen van het glas één van de taken die zeker op je lijstje staat. Tegenwoordig zijn er hele sterke en isolerende glassoorten waar je niet heel veel meer voor hoeft te betalen dan voor standaard dubbel glas. Wat volgt is een overzicht van de kosten voor het glas en het plaatsten van het glas, een beschrijving van de verschillende  glassoorten waar je uit kan kiezen en tips over hoe je geld kan besparen op je rekening.

Wat kost het plaatsen van nieuw glas?

De volgende tabel geeft de verschillende glassoorten weer, de isolerende kenmerken en de kosten  van het glas en het plaatsen per vierkante meter.

Het soort glas Kosten exclusief plaatsing Plaatsen U-waarde Gasbesparing
Enkel glas €20 per m2 €50 per m2 5,8 W/m2K 0 m3
Dubbel glas €65 per m2 €65 per m2 2,7 W/m2K 13 m3
HR+ €75 – €80 per m2 €65 per m2 1,3 – 1,6 W/m2K 21 m3
HR++ €85 – €90 per m2 €70 per m2 1,2 W/m2K 23 m3
HR+++ €150 – €180 per m2 €80 per m2 0,5 – 0,9 W/m2K 25 m3

Wat is de U-waarde?

De U-waarde van het glas geeft aan hoeveel warmte het doorlaat van binnen naar buiten. Dit wordt gemeten in W/m2K, Watt per vierkante meter Kelvin. Simpel gezegd meet het het verschil in temperatuur tussen de binnenkant en de buitenkant van het glas, waardoor je dus kan achterhalen wat het verlies is per vierkante meter. Hoe lager dit getal hoe minder warmte het glas doorlaat en hoe minder energie jij hoeft te stoken om het binnen warm te houden.

Het soort glas

Het soort glas dat je kiest  kan afhangen van je financiën, maar ook van de energiebesparende kwaliteiten van het glas. Hier volgt een omschrijving van de verschillende soorten glas.

Enkel glas

Enkel glas wordt bijna nooit meer gebruikt, alleen voor gebouwen die geen isolatie nodig hebben, maar wel waterdicht moeten zijn zoals schuurtjes of kassen. Zoals je ziet in de tabel  is dit glas goedkoop, maar is het eigenlijk geen optie voor je woning.

 

Dubbel glas

De meeste huizen hebben nog conventioneel dubbel glas. Voorheen was dit de beste optie wat betreft kosten en besparing. ‘Normaal’ dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een spouw er tussen waar droge lucht in zit. Dit glas isoleert, maar is al lang niet meer het beste glas op de markt.

HR+ glas

Dit is een soort dubbel glas dat ook uit twee glasplaten en een spouw bestaat. Het verschil is dat het glas aan de binnenkant een metalen coating heeft wat de warmte binnenlaat. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook de warmte van buiten buiten houdt. Als je ramen hebt die recht op de zon staat, zal je een duidelijk verschil merken en zal het thuis niet zo broeierig meer aanvoelen.

HR++ glas

Dit glas gaat een stapje verder en heeft behalve de twee glasplaten, de metalen coating een spouw die gevuld is met argongas. Dit isoleert het huis nog beter en laat nog minder warmte naar buiten. Als je geïnteresseerd bent in een betere energiebesparing van je huis, maar wilt er geen grote bedragen aan uitgeven, dan zijn HR+ en HR++ zeer goede opties.  Je zal zeker verschil voelen nadat je dit geplaatst hebt en de prijs vergeleken met dubbel glas is niet veel hoger.

HR+++ glas

HR+++ glas is triple glas, wat logischerwijs bestaat uit drie glasplaten met twee spouwen er tussen, dus het heeft twee metalen coatings en twee met argon gas gevulde spouwen. Dit type glas is erg prijzig, maar heeft dan ook de beste isolatie en bespaart het meeste op je stookkosten. Mensen die bezig zijn hun huis energiebesparender te maken en het huis goed hebben geïsoleerd, zullen met dit type glas een groot verschil merken. Als je huis niet optimaal geïsoleerd is, zou het overbodig zijn dit glas aan te schaffen. Waarom investeren in isolerende ramen als een meter ernaast de warmte toch door de muren verloren gaat?

Andere soorten glas en maatregelen

Als je een woning hebt met veel ramen, kan je kiezen voor zonwerend glas. Dit glas houdt tot 60 procent van de warmte buiten, maar het meeste licht komt nog wel door. Het plaatsen van zonwerend glas, de isolatie en de kosten zijn gelijk aan HR++ glas.

Als je je ramen aan het vervangen bent, kan je ook je kozijnen vervangen voor beter isolerende kozijnen. Zo weet je zeker dat er rondom je ramen zo min mogelijk warmte verloren gaat. De ramen en het dak zijn de plekken waar de meeste warmte het huis verlaat.

Kosten besparen op het plaatsen van glas

  • Maak een berekening: dit is belangrijk niet alleen voor de kosten van het glas en de glaszetter, maar ook voor het geld dat je zal terugverdienen op je energierekening. Misschien zal het zetten eerst een uitgave zijn, maar als je dat geld binnen een paar jaar terug hebt, is het misschien niet zo’n slechte investering.
  • Controleer subsidies en premies: er zijn op lokaal en nationaal niveau in België een aantal subsidies en premies beschikbaar die je kunnen helpen met de financiën. Er zijn premies voor energiebesparende maatregelen, maar ook voor het vervangen van je glas. Je kan rekenen op €20 per m2 als je enkel glas laat vervangen en €10 per m2 als je dubbel glas laat vervangen. Controleer dus of je hier voor in aanmerking komt en verdien zo een gedeelte van de prijs terug.
  • Doe het zelf: het plaatsen van het glas is misschien niet iets wat je zelf zou kunnen doen, maar er zijn wel andere werkzaamheden zoals voorbereidend werk of het opruimen van het vuil wat achtergelaten wordt. Door zelf het één en ander op te pakken kan je de werktijd van de zetter verminderen.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Als je onze vergelijkingstool gebruikt kan je tot 40 procent op de totale rekening besparen. Je vult compleet vrijblijvend je locatie en wensen in en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd heb je een aantal offertes binnen van glaszetters bij jou in de buurt. Deze kan je in je eigen tijd naast elkaar leggen en vergelijken zodat je de juiste beslissing maakt wat betreft het glas en de glaszetter.

Wat kost HR glas?

De prijzen verschillen aanzienlijk per glaszetter. Daarom kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.