Kosten zonwerend glas

Als je thuis veel ramen hebt, dan weet je dat de warmte van de zon het binnen erg warm kan maken. Vooral als je ramen op het zuiden kijken en je er dus de hele dag zon op hebt staan. Dit kan je tegengaan met zonwerend glas.

Wat is zonwerend glas

Zonwerend glas is ontworpen om licht naar binnen te laten, maar de warmte buiten te houden. Het is een soort van dubbel glas en maakt gebruik van een metalen coating op de binnenwand wat de warmte weerkaatst. Er zijn verschillende types en kwaliteiten van zonwerend glas, maar je kan tot 60 procent van de warmte buiten laten zodat je geen andere zonnewering meer nodig hebt.

Voordelen van zonwerend glas

Er zijn een aantal voordelen aan zonwerend glas. Omdat het de warmte van buiten tegenhoudt, zorgt het er ook voor dat de warmte van binnen binnen blijft. Daardoor is zonwerend glas ook een hoogrendementsglas vergelijkbaar met HR+. Zonwerend glas, in tegenstelling van andere manieren van zonwering, laat het licht nog wel binnen. Daardoor hoef je door dit type glas te gebruiken als zonwering niet in een donkere ruimte te zitten. En als je al goede isolerende ramen hebt, zonder zonwerende kwaliteiten, kan je deze ook zelf bedekken met een folie om hetzelfde effect te krijgen.

De kosten van zonwerend glas

De volgende tabel geeft de prijzen weer van de meest gangbare soorten glas van het moment zodat je zonwerend glas hier mee kan vergelijken. De kosten zijn exclusief installatie, maar inclusief BTW.

 

Het soort glas Kosten exclusief plaatsing U-waarde
Dubbel glas €65 per m2 2,7 W/m2K
HR+ €75 – €80 per m2 1,3 – 1,6 W/m2K
HR++ €85 – €90 per m2 1,2 W/m2K
HR+++ €150 – €180 per m2 0,5 – 0,9 W/m2K
Zonwerend glas €80 per m2 1,1 – 1,3 W/m2K

De U-waarde

In deze tabel staat HR voor hoogrendementsglas. Deze hebben een classificatie die weergeeft hoeveel warmte er wordt doorgelaten van binnen naar buiten. De U-waarde geeft dit precies weer. Dit is het verschil in temperatuur aan de binnen en aan de buitenkant van het glas waardoor je dus weet hoeveel warmte er verloren gaat. De eenheid is Watt per vierkante meter Kelvin. Zonwerend glas heeft dus een zeer goede isolerende werking. Dit komt door de metalen coating die warmte dus buiten, maar ook binnen houdt.

Andere soorten glas

Als zonwerend glas niet de juiste keuze is voor jou, zijn er ook nog andere soorten glas waar je uit kan kiezen. Dubbel glas is het goedkoopste en is vergeleken met de andere soorten glas niet echt isolerend. Veel huizen hebben conventioneel dubbel glas en huiseigenaren kiezen er dan ook vaak voor om dit te vervangen voor hoogrendementsglas.HR+ glas is een dubbelglas met een metalen coating op de binnenste glaswand. Dit is vergelijkbaar met de coating van zonwerend glas. De spouw van HR+ glas is net als bij dubbel glas gevuld met droge lucht.

HR++ glas is een dubbel glas, net als HR+ glas, maar de spouw is gevuld met argongas, wat de isolatie bevorderd. HR+++ glas is een triple glas, met drie glaswanden dus, die twee spouwen met argongas heeft en twee metalen coatings zodat er bijna geen warmte verloren gaat.

Welk glas past het beste bij welke situatie?

Over het algemeen kan je er van uitgaan dat in normale situaties HR+ en HR++ glas voldoende isoleert. Als je op zoek bent naar nieuwe beglazing en je wilt niet te veel betalen, dan zijn deze opties een goed alternatief voor dubbel glas. HR+++ glas is vooral geschikt in huizen waar extra op energie bespaard wordt. Als je bijvoorbeeld je muren en dak hebt laten isoleren of je hebt geld gestoken in een duur energiebesparend verwarmingssysteem, kan je je niet veroorloven dat de ramen nog warmte doorlaten. Zonwerend glas is vooral geschikt voor een woning met groot oppervlak aan glas. Maar omdat zonwerend glas de warmte ook buitenhoudt op koude dagen, is het niet geschikt voor passiefhuizen of lage-energiewoningen. Deze gebruiken namelijk juist zonnewarmte in de winter.

Geld besparen op zonwerend glas

Als je zonwerend glas koopt, doe je dat omdat je een probleem hebt met de warmte in je huis. Het is dus moeilijk om geld te besparen omdat dan vaak dit probleem niet wordt opgelost. Toch zijn er een paar manieren waarop je financieel geholpen kan worden.

  • Vraag subsidies of premies aan: door de Belgische overheid zijn een aantal premies en subsidies samengesteld voor huiseigenaren die investeren in energiebesparing. Omdat je met dubbel glas bezig bent, kan het zijn dat je hier voor in aanmerking komt. Ga naar de loketten en websites van de overheid en de gemeente en zie of er een vergoeding in zit voor jou.
  • Gebruik een lokale vakman: een lokale vakman heeft alle contacten en kennis van wat er op zijn professionele gebied aanwezig is in de regio. Hij weet waar hij de beste materialen kan halen en bij wie hij moet wezen voor andere benodigdheden.
  • Bespaar op je stookkosten: door dit glas te plaatsen bespaar je automatisch op je stookkosten omdat de isolatie waarde hoogstwaarschijnlijk beter is dan het glas dat je al had.

Bespaar met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op de zonwerende glas.  Je bent tot niks verplicht, maar door je locatie en je voorwaarden door te geven, krijg je binnen een korte tijd van ons een aantal offertes die je makkelijk kan vergelijken. Zo kom je zeker tot de juiste conclusies wat betreft het plaatsen van zonwerend glas.

Wat kost HR glas?

De prijzen verschillen aanzienlijk per glaszetter. Daarom kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.