Kosten glaszetter

Kosten van een glazenmaker en glaswerken

Huizen met dubbele beglazing zijn tegenwoordig niet optimaal meer geïsoleerd. Vroeger was dit het beste glas op de markt en daarom zijn de meeste huizen hier nu ook van voorzien, maar tegenwoordig zijn er betere opties die beter isoleren voor niet veel extra geld.  Ook de overheid moedigt aan om je dubbele of enkele glas te laten vervangen door beter isolerend glas zodat je energierekening naar beneden gaat en je CO2 uitstoot vermindert. Maar hoeveel kosten die nieuwe glassoorten eigenlijk, hoeveel kost een zetter en wat krijg ik er voor terug?

De prijzen voor het glas en de zetter

De tabel beneden geeft de gemiddelde kosten weer voor de verschillende glassoorten en de montage ervan per vierkante meter. De totaalprijs hangt af van het aantal vierkante meters glas je wilt plaatsen en is natuurlijk ook per aannemer verschillend. De prijzen kunnen dus fluctueren en hoger of lager uitpakken naar aanleiding van jouw situatie.

 

Het soort glas Kosten exclusief plaatsing Plaatsen U-waarde Gasbesparing
Enkel glas €20 per m2 €50 per m2 5,8 W/m2K 0 m3
Dubbel glas €65 per m2 €65 per m2 2,7 W/m2K 13 m3
HR+ €75 – €80 per m2 €65 per m2 1,3 – 1,6 W/m2K 21 m3
HR++ €85 – €90 per m2 €70 per m2 1,2 W/m2K 23 m3
HR+++ €150 – €180 per m2 €80 per m2 0,5 – 0,9 W/m2K 25 m3

Waar moet ik op letten bij het kiezen van glas?

Het soort glas dat geschikt is voor jouw situatie hangt af van wat je van het glas verwacht. Wil je een glassoort die optimaal isoleert omdat je een aantal andere energiebesparende maatregelen hebt toegepast op je huis, dan is HR+++ zeker geschikt voor jou. Maar wil je je dubbele beglazing simpelweg vervangen door een soort dat beter isoleert dan is HR+ en HR++ ook prima. Op dit moment is HR++ het meeste in trek omdat de besparing goed is en de prijs niet heel veel hoger dan dat van dubbel glas.

Wat is de U-waarde precies?

De U- waarde van glas geeft het warmteverlies van binnen naar buiten weer. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m2K  wat staat voor Watt per vierkante meter Kelvin. Heel simpel gezegd meet deze het verschil in temperatuur tussen de binnen en buitenkant van het glas. Dit verschil geeft het warmteverlies weer per vierkante meter. Hoe lager de U-waarde hoe minder warmte er dus verloren gaat. En hoe duurder het glas, hoe meer je bespaart op de energierekening.

 

Subsidies en premies

Er zijn verschillende soorten glas waar je uit kan kiezen en de redenen hiervoor kunnen financieel zijn of afhangen van de hoeveelheid isolatie je wilt bereiken. Het is verstandig om je niet blind te staren op de prijs, want er zijn een aantal subsidies en premies beschikbaar waarmee je geld kan terugkrijgen van de overheid op energiebesparende werkzaamheden. Dat betekent dat de prijs per vierkante meter dus naar beneden gaat en dat het soms goedkoper kan uitpakken om een duurder soort glas te kiezen en je aan te melden voor de subsidie. Dit zijn waardevolle berekeningen die je zelf kan maken door naar je gemeente en de overheid te gaan en te controleren waar je precies voor in aanmerking komt.

De soorten glas

Er zijn dus een aantal soorten glas waar je uit kan kiezen en de juiste keuze hangt helemaal van je persoonlijke situatie af en van wat jij van het glas verwacht. Hieronder volgen een aantal kleine omschrijvingen per soort die je kunnen helpen in je keuze.

Enkel glas

Dit glas is niet meer geschikt voor het plaatsen in woningen. Hier verlies je te veel warmte en bovendien zal je huis er niet bepaald van in waarde stijgen. Enkel glas kan goed gebruikt worden in gebouwen die geen verwarming hebben maar die wel waterdicht moeten zijn zoals schuren en kassen.

Dubbel glas

Dubbel glas is wat je het meeste aantreft in Belgische huizen en dit was altijd de best betaalbare isolerende optie voor je ramen. Als je nu van plan bent je ramen te vervangen omdat ze bijvoorbeeld enkele beglazing hebben of omdat je de isolatie wilt verbeteren kan je voor een klein bedrag per vierkante meter meer al een glassoort kopen die een stuk beter isoleert. Dubbel glas zal dus langzaam verdwijnen.

HR+ glas

HR staat voor hoogrendementsglas. Dit is een vorm van dubbele beglazing en bestaat dus uit twee glasplaten en een spouw er tussen. Wat het zo energievriendelijker maakt is de metalen coating die zich op de binnen plaat bevindt. Deze coating zorgt ervoor dat de warmte van binnen wordt teruggekaatst. Een mooie bijkomstigheid is dat ook de warmte van buiten teruggekaatst wordt waardoor je bij ramen die op de zon staan een groot verschil zal voelen in broeierigheid in huis.

HR++ glas

Dit is het meest gekozen glas van dit moment. HR++ glas is hetzelfde als HR+ glas, alleen is de spouw niet gevuld met lucht maar met argongas wat de warmte nog beter binnen houdt.

 

HR+++ glas

Dit is triple beglazing met drie glasplaten en dus twee met gas gevulde spouwen en twee lagen van de metalen coating. Deze glassoort is een stuk duurder en vooral geschikt voor mensen die een optimale isolatie willen bereiken in hun huis. Zijn je muren en je dak niet volledig geïsoleerd dan zou het onverstandig zijn je ramen te vervangen voor HR+++ glas omdat de warmte teruggekaatst door deze glassoort even later ergens anders het huis weer verlaat.

Hoe kan ik geld besparen op de glaszetter?

  • Kies het juiste glassoort: de glaszetter vraagt meer geld naar aanleiding van het glassoort. Het is dus verstandig om een berekening te maken waar je alles in meerekent zoals de subsidie, de kosten van het glas, de kosten van de zetter en het rendement dat je verwacht. Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft aan een glassoort die je niet nodig hebt.
  • Kies een lokale zetter: niet alleen bespaar je zo op voorrijkosten, maar lokale zetters kennen de regio op een professionele manier en weten precies waar en bij wie wat te halen.

Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en bespaar nog meer

Door onze vergelijkingstool te gebruiken en je locatie en gegevens in te vullen, kan je tot 40 procent besparen op de totaalkosten voor het vervangen van je ramen. Dit is gratis en vrijblijvend. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen in je inbox zodat je een idee krijgt van wat er in jouw regio beschikbaar is. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken wat betreft de beglazing van je huis.

Wat kost HR glas?

De prijzen verschillen aanzienlijk per glaszetter. Daarom kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.