Kosten dubbel glas

Dubbel glas komt in verschillende soorten en maten. Dubbel glas is gemaakt uit twee glasplaten met een spouw er tussen en kan gebruikt worden voor diverse doeleinden. ‘Normaal’ dubbel glas werd ontwikkeld omdat het beter isoleerde. Nu kan je isolerend glas krijgen in categorieën die ingedeeld zijn op de hoeveelheid warmte ze doorlaten. Behalve dubbel glas is er ook triple glas en zonwerend glas.

Wat is dubbel glas?

Er is dubbel glas en dubbel glas met een hoger rendement. Dit wordt ook hoogrendementsglas genoemd. Dubbel glas bestaat dus uit de twee glasplaten en de spouw, maar de spouw is gevuld met lucht. Hoogrendementsglas heeft een metalen coating op het binnen glas wat de warmte beter binnenhoudt en kan gevuld zijn met argonglas wat de isolatiewaarde nog hoger maakt.

*Tip:

→ Wat kost hr glas in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

De voordelen van hoogrendementsglas

De voordelen om je huidige glas te vervangen door hoogrendementsglas zijn veelvoudig. Hoogrendementsglas isoleert tot 5 keer beter dan enkel glas en zelfs 3 keer beter dan conventionele dubbele beglazing. Zo kan je je huis beter isoleren, geld besparen op de stookkosten en de CO2 uitstoot naar beneden halen. Het geld dat je meer betaalt aan hoogrendementsglas is niet veel vergeleken met dubbel glas, maar dat verdien je wel snel terug met de lagere stookkosten.

Wat kost dubbel glas?

De volgende tabel geeft de kosten weer van dubbel glas, en laat duidelijk zien wat de verschillen in prijs zijn en de verschillen in rendement. De soorten glas en de U-waardes zullen zo worden toegelicht. De prijs is inclusief BTW en exclusief installatie.

Het soort glas Kosten exclusief plaatsing U-waarde
Dubbel glas €65 per m2 2,7 W/m2K
HR+ €75 – €80 per m2 1,3 – 1,6 W/m2K
HR++ €85 – €90 per m2 1,2 W/m2K
HR+++ €150 – €180 per m2 0,5 – 0,9 W/m2K

Wat is de U-waarde?

Voordat de verschillende soorten dubbel glas worden besproken, is het belangrijk uit te leggen wat de U-waarde is. Deze waarde wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin (W/m2K) en deze staat voor het verschil tussen de temperatuur binnen- en buitenkant van het raam. Met andere woorden, de warmte die het raam doorlaat. Hoe lager dit nummer hoe beter. Hier zie je duidelijk dat een HR+ glas de helft minder warmte doorlaat dan conventioneel dubbel glas. En dat de prijs per vierkante meter niet veel meer is. Vervang je dubbele glas voor HR+ glas en je verliest dus de helft minder warmte.

 

De soorten glas

Naast dubbel glas, wat dus uit twee wanden bestaat met een spouw gevuld met lucht, heb je HR+ glas en HR++ glas die technisch gezien ook dubbel glas zijn maar met een betere isolatie. Dit komt door het laagje van metaal dat in de spouw-kant aan op het binnen glas is geplakt. HR+ glas is voorzien van zo’n laagje wat de warmte uit het huis weer terug naar binnen kaatst. De spouw van HR+ glas is gevuld met lucht. HR++ glas is dubbel glas dat een metalen laagje heeft, net als HR+ glas, maar hier is de spouw gevuld met argongas wat de warmte nog beter binnenhoudt. Deze optie is dus ook duurder, maar het rendement is hoger.

Andere isolerende glassoorten

Behalve bovenstaande dubbele beglazingen, is er ook nog triple glas, ook wel HR+++ genoemd. Dit bestaat uit drie lagen met twee spouwen er tussen. Deze spouwen zijn allebei gevuld met argonglas en beide binnenste glasplaten bedekt met de metalen laag. Zo is de isolatiewaarde nog beter, een HR+++ glas heeft een U-waarde van 0,5 – 0,9 W/m2K. Hier betaal je ook een boel extra voor, namelijk €150 – €180 per vierkante meter.

Zonwerend glas

Het metalen laagje van het hoogrendementsglas houdt niet alleen de warmte binnen, maar houdt de hitte van de zon ook buiten zonder al te veel licht tegen te houden. Zonwerend glas maakt gebruik van dit laagje en is speciaal ontwikkeld om het huis koel te houden in de zomer. Als je een raam in huis hebt die veel in de zon staat, weet je hoe warm het kan worden in de kamer. Met zonwerend glas blijft tot 60 procent van die warmte buiten.

Welk type glas voor jou?

Hoe kan je het beste kiezen welk type glas het beste is voor jouw woning? Als je simpelweg nieuw glas wilt plaatsen in plaats van je eigen dubbele beglazing dan is HR+ of HR++ de beste keuze. De prijs van HR++ is iets duurder, maar laat niet veel extra warmte binnen. HR+ is dus een prima keuze voor elk huis.  Als je geïnteresseerd bent om je ruiten extra te isoleren, omdat je bijvoorbeeld hebt geïnvesteerd in een duurzame verwarmingsinstallatie (zoals een warmtepomp), dan is het logisch dat je voor de HR+++ ramen gaat. Je wilt in zo’n situatie zo min mogelijk warmte verliezen om zo veel mogelijk rendement te creëren. Zonwerend glas is het beste als je een huis hebt met veel glas dat vaak in de zon staat. Als daar het glas niet aan vervanging toe is, kan je er ook voor kiezen om een zonwerende folie te plaatsen, met hetzelfde effect.

Geld besparen op je dubbele beglazing

  • Het aanleggen: door simpelweg te kiezen voor een beter isolerende glassoort bespaar je geld op de energierekening en ontlast je het milieu.
  • Subsidies en premies: de Belgische overheid heeft, zowel op landelijk als op nationaal niveau een aantal subsidies beschikbaar voor iedereen die energiebesparend werk doet aan zijn huis. Zoek naar Premie van de Netbeheerder en Premie Energiebesparende Maatregelen. Je kan rekenen op ongeveer €20 per vierkante meter als je enkel glas vervangt en €10 per vierkante meter als je dubbel glas vervangt.
  • Lagere belasting: ook is er op energiebesparende werken een lagere BTW van kracht. Je betaalt geen 21 procent, maar 6 procent.

Besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken

Je kan ook geld besparen op het inkopen en aanleggen van dubbel glas, door onze vergelijkingstool te gebruiken. Hier vul je vrijblijvend je locatie in en wat je precies zoekt, en wij doen de rest. Binnen een korte tijd ontvang je verschillende offertes van glaszetters bij jou in de buurt. Zo kan je de mogelijkheden gemakkelijk en in je eigen tijd bekijken en tot de juiste beslissing komen wat betreft het glas in je ramen.

Wat kost HR glas?

De prijzen verschillen aanzienlijk per glaszetter. Daarom kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.