Kosten (triple) driedubbel glas

Triple glas is de best isolerende soort hoogrendementsglas dat er op dit moment op de markt is. Ook wel HR+++ genoemd, is het een glas dat bestaat uit drie platen en dat de minste warmte naar buiten laat van alle glassoorten. Het houdt 3 keer zo veel warmte binnen als HR+ glas en wel 5 keer zo veel als dubbel glas. Vaak hebben huiseigenaren die HR+++ glas laten installeren ook een energiebesparende verwarming zoals een warmtepomp of een zonneboiler om zo veel mogelijk rendement te creëren.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is een soort dubbel (of triple) glas dat bestaat uit lagen glas en een spouw er tussen. De lagen glas zijn bedekt met een metalen coating die de warmte van de zon tegenhoudt, en de warmte van binnen binnen laat. Ook wordt er bij sommige soorten hoogrendementsglas een gas in de spouw gespoten, meestal is dit argongas, wat de isolatiewaarde nog beter maakt.

De voordelen van hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas isoleert het huis beter waardoor je geld op de stookkosten kan besparen. Voor een klein bedrag extra per vierkante meter dan dubbel glas zijn ruiten van hoogrendementsglas ook betaalbaar. Het leef comfort wordt beter, omdat deze ramen de warmte van de zon buiten laten zonder al te veel licht te verliezen en de warmte van je verwarming blijft binnen. Zo kan je de verwarming minder hard aan zetten, en toch optimaal genieten van een perfecte temperatuur binnen.

De kosten van triple glas

Triple glas is duur, maar je krijgt er een boel voor terug. De volgende tabel geeft de prijzen weer per vierkante meter van triple glas en de dubbele glassoorten ter vergelijking. Ook wordt de U-waarde gegeven, dit is een waarde die weergeeft hoeveel warmte er verloren gaat.

 

Het soort glas Kosten exclusief plaatsing U-waarde
Dubbel glas €65 per m2 2,7 W/m2K
HR+ €75 – €80 per m2 1,3 – 1,6 W/m2K
HR++ €85 – €90 per m2 1,2 W/m2K
HR+++ €150 – €180 per m2 0,5 – 0,9 W/m2K

 

Een woning met triple glas en ongeveer 20 vierkante meter aan glas, kan per jaar €280 terugverdienen op de energierekening.

Wat is HR+++ glas

HR+++ glas bestaat uit drie glasplaten met twee spouwen er tussen. De glasplaten bevatten daardoor twee ruimtes met argongas en twee metalen coatings. Daardoor wordt de effectiviteit dus ook een stuk hoger. HR+ glas is dubbel glas dat alleen een metalen coating bevat en HR++ glas is ook dubbel glas met een coating en het gas in de spouw. Triple glas is dus eigenlijk twee HR++ ramen op elkaar met alle voordelen van dien.

 

De U-waarde

De U-waarde geeft precies weer hoeveel kostbare warmte er uit je huis verloren gaat. Dit wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin (W/m2K). Dit wordt getest door het verschil in temperatuur te meten aan de binnen- en de buitenkant van het raam. Het verschil is de warmte die verloren gaat en hoe lager hoe beter. In de tabel kan je zien dat HR+++ glas de warmte een stuk beter binnenhoudt, maar dat je hier dus ook relatief een stuk meer voor betaalt. Het is wel noodzakelijk om ook isolerende kozijnen er om heen te plaatsen, anders verlies je een gedeelte van de effectiviteit van het glas.

Wanneer is triple glas een noodzaak

Als je bezig bent je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, dan krijg je het grootste effect door te investeren in een betere verwarmingsinstallatie en je huis optimaal te isoleren. Het heeft niet veel nut om triple glas aan te laten leggen als je huis de warmte toch door de ramen en het dak doorlaat. Als je triple glas laat plaatsen, kan je beter zorgen dat je huis goed geïsoleerd is en dat kan op de volgende manieren.

Muur en dakisolatie

Een spouwisolatie van je muren is de goedkoopste en meest effectieve manier om je muren te isoleren. Er wordt isolatie materiaal de spouw in gespoten wat een kleine impact heeft op je constructie, maar een grote op je energieverbruik. Er gaat ook een boel warmte verloren in het dak als deze niet goed geïsoleerd is. Warme lucht stijgt naar boven en verlaat het huis dus via het dak.

Je verwarmingsinstallatie

Je kan ook veel geld terugverdienen door energie te besparen met een zuinige verwarmingsinstallatie. Deze komen meestal met een warmtepomp of een zonneboiler. Een warmtepomp gebruikt de warmte van de lucht, grond en het grondwater om je water op te warmen en een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon. In combinatie met goed geïsoleerde ramen en muren, kan je zo je woning optimaal verwarmen en deze warmte binnenhouden.

Geld besparen op triple beglazing

Triple beglazing kan dus zeker rendement opleveren, als het goede werk niet te niet gedaan wordt door slechte isolatie. Wil je triple glas plaatsen, dan zijn er een paar manieren waarop je geld kan besparen.

  • Subsidies en premies: de Belgische overheid heeft meerdere subsidies en premies beschikbaar voor huiseigenaren die willen investeren in energiebesparende maatregelen. Zo is er de Premie Energiebesparende Maatregelen en ook de Premie van de Netbeheerder die interessant kan zijn. Ook is er een Renovatiepremie, als je meer werkzaamheden uit aan het voeren bent en een Verbeterings-en Aanpassingspremie waar een betere beglazing ook in genoemd wordt. En uiteindelijk, als je ook isolatiewerkzaamheden doet, kan je aanspraak doen op de combinatiepremie van de netbeheerder.
  • Het plaatsen zelf: je bespaart door het glas te zetten. Vanaf het moment dat het glas er in zit bespaar je op de stookkosten.
  • Kies een lokale zetter: niet alleen bespaar je dan op de voorrijkosten, maar deze persoon is professioneel erg bekend met de regio en dus weet hij waar hij de beste materialen kan vinden en met wie hij het beste zaken kan doen. Dit kan invloed hebben op de prijs.

Bespaar geld door onze vergelijkingstool te gebruiken

Je kan ook geld besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken waarmee je vrijblijvend een aantal offertes kan ontvangen van triple glas en een zetter bij jou in de buurt. Geef ons door wat je locatie is en waar de zetter of het glas aan moet voldoen, en wij doen de rest. Zo krijg je binnen een korte tijd een aantal offertes in je inbox die je makkelijk en zonder verplichtingen kan vergelijken.

 

Wat kost HR glas?

De prijzen verschillen aanzienlijk per glaszetter. Daarom kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.